Ugrás a tartalomra
szinezd_ujra_workshop_kisgyermeket_nevelo_szuloknek
        Az a tény, hogy kisgyermekünk születik, már önmagában képes az addig  jól működő rendszerünket fenekestől felborítani, így dupla kihívást  jelenthet, ha emellett az egyetemi tanulmányainkat is menedzselnünk kell,  vagy hosszabb kihagyás után szeretnénk visszatérni a munka világába,  esetleg a módosult helyzet miatt karrierváltásra is kényszerülünk.

Rutinos és kevésbé rutinos szülőkként ugyanakkor egy folyamatos újratervező kísérlet önkéntes résztvevői vagyunk, tele olyan mozgósítható képességekkel, amelyeket szabadon átültethetünk, felhasználhatunk életpályánk, karrierünk újragondolásához, a megfelelő irány megtalálásához is.

De hogyan fogjunk hozzá? Hogyan „bányásszuk ki” magunkból ezeket a képességeket? Milyen szempontok mentén tűzzünk ki célokat és hogyan valósítsuk meg mindezt család és gyerek mellett?

Színezd újra újratervező workshop kisgyermeket nevelőknekÁprilis első keddjén – amit nem mellesleg  a láthatatlan munka világnapjaként is  számon tartanak – PTE Karrier Iroda által  szervezett Színezd újra… újratervező  workshopon, egy csapat fiatal anyukával  és leendő apukával a fenti kérdések  megválaszolásán dolgoztunk. Átbeszéltük  a  tervezés alapmozzanatait, tesztek,  feladatok segítségével összeírtuk melyek  azok az értékeink, erősségeink,  kompetenciáink, amelyekre  támaszkodhatunk, hogyan védhetjük meg a  határainkat és hogyan osszuk be úgy az  időnket, hogy a fontos ám nem annyira sürgős dolgainkat is meg tudjuk valósítani.

A jó hír, hogy az újratervezést sem a nulláról kell indítanunk, érdemes meglévő tapasztalatainkra, képességeinkre támaszkodnunk. De legyen szó tervezésről vagy újratervezésről, mindenekelőtt szükségünk van egy célra. A legfontosabb kérdés, hogy ÉN mit szeretnék?

Ha elsőre nem is tudjuk pontosan megfogalmazni,  mindenképpen fontos, hogy legyen egy  elKÉPzelésünk,  vagyis legyen egy KÉP a fejünkben    arról, hogy x idő  múlva hol, milyen élethelyzetben,    munkakörnyezetben,  milyen feladatok elvégzése    közben látjuk  magunkat? Vizsgáljuk meg azt is, hogy az   adott célhoz, elképzeléshez, milyen külső és belső   erőforrásokkal rendelkezünk és mi az, ami hiányzik vagy   szükséges  fejlesztenünk az elérésükhöz?

Ehhez érdemes két egyszerű kérdést feltennünk  magunknak:

Mire vagyok büszke? és Miben vagyok jó?

Őszintén feleljünk és írjuk le a válaszainkat, az elért  eredmény nagyságától függetlenül, a lényeg, hogy  számunkra sikerként legyen aposztrofálható. Milyen  képességeinkre, tulajdonságainkra volt szükségünk    ahhoz,  hogy azokat az eredményeket elérjük? Kellett  hozzá  kitartás? Bátorság? Kreativitás vagy esetleg  empátia? – Írjuk  össze őket bátran!

TIPP: Érdemes segítségül hívnunk a SWOT analízist, legyen szó  személyiségünk vagy céljaink áttekintéséről, fejlesztendő  területeink, lehetőségeink feltérképezéséről.

Feladataink és teendőink között mindenképpen priorizáljunk, állítsunk fel fontossági sorrendet, majd válasszunk ki egy részcélt és ahhoz rendeljünk hozzá egy cselekvési tervet. A cselekvési terv lényege, pedig a cselekvés! Terveink megvalósulása nem hit kérdése, minden azon múlik, hogy teszünk-e lépéseket célunk felé!

TIPP: Feladataink priorizálásához használjuk az Eisenhower-mátrix-ot!

A workshop végén szót ejtettünk a kisgyermekes szülők mumusáról, az időről is, aminek hiánya lássuk be, céljaink megvalósítását is folyamatosan akadályozza, késlelteti. Sajnos, ez a mágikus fogalom kattogó ketyere formájában stresszeli a mindennapjainkat és hiába várjuk, hogy jusson belőle magunkra, saját terveinkre, a rossz hír, hogy ilyen formán nem fog jutni! Ugyanis az időt magunknak kell megteremtenünk hozzá, tényleges beosztással, ráfordítással!

Meg kell teremteni az Időt, ne várjuk, hogy jusson rá!

Színezd újra workshop kisgyermeket nevelő szülőknek

 

Ne feledjük, az újratervezés mindig közös újratervezést is jelent, ezért  vonjuk be a párunkat is a terveinkbe. Kérjünk segítséget, priorizáljuk a  feladatainkat és gyakoroljuk az önérvényesítés és a Nem-et mondás  művészetét.

Mert a saját jövőnk érdekében csak mi cselekedhetünk, méghozzá  MOST!

 

És végezetül BÓNUSZként nézd meg az alábbi videót, sokkal több van  Benne(d), mint gondolnád! :)

VIDEÓ